Bugun...



Hıdırellez'de neler yapılır, nasıl dilek dilenir?

Hıdrellez her sene 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanıyor. Baharın müjdeleyicisi Hıdrellez 5 Mayıs Cuma günü başlayıp, 6 Mayıs Cumartesi sona erecek.

facebook-paylas
Tarih: 05-05-2024 14:57

Hıdırellez'de neler yapılır, nasıl dilek dilenir?

Her yıl 5-6 Mayıs tarihleri aralığında kutlanan Hıdırellez'de dilek dileyecek olanlar, Hıdırellez duası ediyor. Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan olan Hıdırellez dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür. Hıdırellez ritüelleri arasında gül ağacına para asma, nohut, fasulye ekme yer alıyor. Peki, Hıdırellez dilekleri nasıl yapılır, ne zaman yazılır? Hıdırellez duası nedir? İşte, Hıdırellez'de dilek tutarken edilecek dua ve yapılacaklar...

HIDIRELLEZ DUASI NASIL YAPILIR?

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

HIDIRELLEZ’DE NASIL DİLEK DİLENİR?
Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir.

Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.

Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez. Dilek çizilen kağıt ise suya bırakılır.

Ertesi sabah, yani 6 Mayıs'ta, asılan paralar veya cüzdanlar erkenden toplanır. Ayrıca, evdeki her birey için yedi adet fasulye veya nohut ekilir. Bu, gelebilecek kötülüklerin bu fasulye veya nohutlara çekilmesi ve ev halkını koruması için yapılır.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI