Dünya Çin’de Türk Pavyonu rekora koşuyor
27.05.2010

Çin'in Shanghai şehrinde düzenlenen EXPO 2010 Dünya Fuarı'nda yer alan Türkiye Pavyonu ziyaretçi rekoru kırıyor.


Çekici mimari yapısı ve tematik senaryosunun yanı sıra düzenlenen kültürel etkinliklerle de EXPO 2010’un adeta cazibe merkezi olan Türkiye Pavyonu’nu, resmi açılış olan 1 Mayıs 2010 tarihinden bugüne kadar yaklaşık 650 bin kişi ziyaret etti. 184 gün sürecek olan Shanghai EXPO 2010’un ilk 20 gününde Türkiye Pavyonu’nu, Malta, Lüksemburg ve İzlanda gibi ülkelerin toplam nüfuslarından daha fazla kişi gezdi. Türkiye Pavyonu girişinde, ziyaretçilerin yoğun ilgisi nedeniyle oluşan uzun kuyruklar ise artık rutin haline geldi.

EXPO alanının Avrupa Bölgesi’nde bulunan Türkiye Pavyonu’nu, ilk 20 günde gezen ve çoğunluğunu Çinlilerin oluşturduğu ziyaretçiler, özellikle kemençe eşliğinde horon, Maraş dondurması ve ebru sanatı gibi etkinliklere yoğun ilgi gösterdi. Aşırı ilgi, ebru sanatının sunulduğu atölyede programı da etkiledi. Aşırı izdiham neneliyle, ziyaretçilerin de katılımı planlanan ebru sanatı atölyesinde, herhangi bir yığılmaya neden olmaması için uygulama yerine, sürekli sunum yapılıyor. Ayrıca Pavyon’da bulunan ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’un tüm güzelliğini yansıtan 360 derece İstanbul filmi de Türkiye Pavyonu’nda ziyaretçilerin en çok beğenisini toplayan bölümler arasında yer alıyor. 360 derece filmi ile beraber İstanbul, özellikle Çinliler tarafından “dünyada görülmesi gereken yerler arasında” gösteriliyor. Zaman zaman gerçekleştirilen dans gösterileri de, Türkiye Pavyonu’nu EXPO 2010’da en çok konuşulan ülke haline getiriyor.

Çinliler horon tepip Maraş dondurması yiyor

Yüzyılın tanıtım fırsatına dönüşen ve 560 hektarlık dev bir alana kurulan Shanghai EXPO 2010’da, her ülke farklı etkinliklerle tanıtılıyor. Türkiye ise kısa sürede tüm EXPO’nun en bilinen pavyonları arasında ilk sıralara yerleşti. Türkiye Pavyonu’nu ziyaret eden Çinlilerin, kemençe eşliğinde oynanan horonun hızlı ritimlerine dayanamayarak, zaman zaman eşlik etmeleri de, EXPO’da renkli ve ilginç görüntüler oluşturuyor. Hem renkli şovu hem de eşsiz lezzeti ile Maraş dondurmasının ünü ise adeta tüm EXPO alanına yayılmış durumda. Ziyaretçiler, Türk Pavyonu’nda bulunan dondurmacının önünde de uzun kuyruklar oluşturuyor. TV kanalları Maraş dondurması ile ilgili programlar hazırlıyorlar.
Ayrıca Pavyon’da ney, ud ve bağlama konserleri ziyaretçilere Türkiye’den ezgiler sunuyor.

EXPO’nun en popüler ülkesi Türkiye

20 gün gibi çok kısa bir sürede Çatalhöyük ana teması ile EXPO’ya damgasını vuran Türkiye, tüm ülke pavyonları arasında yapılan değerlendirmeye göre en popüler 10 ülke arasında gösteriliyor. Kültürel etkinlikler, dans gösterileri ve 360 derece filmi, Türkiye Pavyonu’nun mimari çekiciliğine ve tarihsel tasarımına ayrı bir katma değer sağlıyor. Tüm bu özellikler Türkiye Pavyonu’nu ziyaretçiler arasında tercih sebebi yapıyor. Türkiye, ana teması “Daha iyi şehir, daha iyi yaşam” olan Shanghai EXPO 2010’un şimdiden sembol ülkesi olmaya başladı. Açık kalacağı 6 ay boyunca 70 milyon ziyaretçinin gezmesi beklenen ve “Yüzyılın tanıtım fırsatı” olarak ortaya çıkan 2010 EXPO’sunu, bu anlamda en iyi değerlendiren ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Türkiye Pavyonu’nun 20 Haziran’daki ‘Türk Günü’nde ise, kendi ziyaretçi rekorunu kırması bekleniyor. Türkiye Pavyonu, Türk Günü’nde ziyaretçilerini, renkli ve sürprizlerle dolu yoğun bir etkinlik programı ile ağırlayacak.


Tarihi : 27.05.2010
Haber Grubu : Dünya
Haber Arşivi : arşiv
Bu haber 166 kişi tarafından okunmuş, 0 kişiye tavsiye edilmiş ve 0 okur tarafından yorum eklenmiştir.

Yorum Ekle Tavsiye Et Yazdır Ana Sayfa
Konuyla İlgili Diğer Haberler
KKTC Türkiye'den su bekliyor
THY Afrika'da hizmet ağını genişletiyor
ABD'den konsolosluğa düzenlenen saldırıya kınama
Merkel'den Türk makamlarına teşekkür
Kuzey ve Güney Işıkları’nın nedeni bulundu
Türk dizileri Arap kadına hayvanlarını sattırdı
10 yıl içinde tüm dünya değişecek
Suudi Arabistan’da Türk dizileri için baskın
Tarihin en büyük olimpiyatları başlıyor
İspanya’da uçak kazası: 153 ölü
Kırgızistan’da yolcu uçağı düştü: 68 ölü
Hollanda araştırdı: Türkler "kumarkolik" çıktı
Savcı Lötz: Asıl failler Türkiye'de
Salzburg’daki Türk elçiliğinde yangın
BM: K. Kore’de açlık tehlikesi var
Fuller: Türkiye artık ABD müttefiki değil
Obama’nın halası ABD’de kaçak yaşıyor
İran'dan Türkiye'ye dostluk mesajı
Zimbabve'de kıtlık
AB’den Türkiye’ye çıkarma
internet kitapçınız kitapyurdu.com'dan binlerce kitaba ulaşabilirsiniz.
`Dünya` Haber Grubuna Eklenmis En Son Haberler
Mustafa Boşnak yaşamını yitirdi
ABTTF Temsilciler Kurulu, Brüksel’de ofis açılması projesine destek verdi
ABTTF, Almanya Federal Meclisi’ni ziyaret etti
LAOS, Bölge Genel Sekreteri Dora Kokla’yı istifaya çağırdı
Azınlık kadınlarının sorunları BM İnsan Hakları Konseyi’nde
Genç ABTTF ikinci toplantısını gerçekleştirdi
Kahveci ve Kırmahalle’de mezar taşları tahrip edildi
Başbakan R. Tayyip Erdoğan Atina’da
Berlin’de Yekdane Müzik ve Dans Okulu açıldı
Schwarzenegger tasarruf orağını elinden bırakmıyor
Batı trakya'da hıdrellez coşkusu
Çin usülü anneler günü kutlama etkinliği
ABTTF, AGİT Ek İnsani Boyut Toplantısı’na katıldı
AİHM Kararlarının Uygulanması
Yunanistan AB ve IMF’ye resmi olarak mali yardım başvurusunda bulundu
Volkan Uça'nın Viyana çıkarması
Kültürlerin Yakınlaşması Uluslararası Yılı New York’ta kutlandı
Metro eylemcilerinin kimlikleri belirlendi
Metro eylemcilerinin kimlikleri belirlendi
Beyza, Türkçe Olimpiyatları İngiltere finalinde birinci oldu
"Çin’de Türk Pavyonu rekora koşuyor" Hakkındaki Yorumlar